KARAKOYUNLU
 

Menü

Anket

Türkiye,Ermenistan ile sınır olan Alican Sınır kapısını açsınmı açmasınmı
Hiç Bir Durumda Açılmasın. (%73,2)
Açılsın (%14,9)
Şartlarımız kabul edildikten sonra açılsın (%11,7)

Toplam Oy: 587

Tüm Anketler

Takvim

« Mayıs - 2024

»

PT SL ÇŞ CM CT PZ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

İstatistikler

 Toplam Hit: 7311022
 Sitede Aktif: 1
 Ip: 172.70.178.222
 Browser: Default - 0.0
 Toplam Kategori: 19
 Toplam Blog: 275
 Toplam Yorum: 121
 Toplam Resim: 0
 Toplam Mesaj: 122

Etiket Bulutu

CANKAT

Haberler

Mar`11
30
Metzamor Nükleer Santrali Iğdır a Zehir Saçıyor
Haberler

Yorumlar(1)

IĞDIR KARAKOYUNLU İLÇESİNDE ÜÇ AYAKLI BUZAĞI DOĞDU

Karakoyunlu'da çiftçilik yapan Mustafa Güller'in 4 gün önce doğuran ineği 3 ayaklı buzağı dünyaya getirdi. İneğinin doğurduğu buzağının 3 ayaklı olduğunu görünce şaşırdığını dile getiren Mustafa Güller, "Neden böyle bir doğum gerçekleşti bilmiyorum. Gösterdiğim veteriner; 'Allahın verdiği bir şey' dedi. Yaşayabildiği kadar yaşatacağız. Olmasa da bir yaşına geldikten sonra keseceğiz" diye konuştu.
Sağ arka ayağı bulunmayan buzağının, sadece yürümekte zorlandığı, başka bir sağlık sorununun bulunmadığı bildirildi.
Karakoyunlu ilçesinde yaşayan Ali Şıktaş ise bölgede bu türden vakaların sık sık görüldüğünü, bu olaylara Iğdır'a sadece 16 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Metsamor nükleer santralinin yol açmış olabileceğini ileri sürdü.
IĞDIR sınırından sadece 16 km uzaklıkta bulunan Metsamor Nükleer Santralinin etkileri Iğdır’da görülmeye devam ediyor. Bu vakalar IĞDIR da olağan vakalar durumuna geldi.Iğdır'dan çıplak gözle rahatlıkla görülebilen Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali 1950'li yıllarda yapıldığı ve deprem kuşağının üzerinde olduğu bilinmektedir. 
Ermenistan topraklarında yer alan, Iğdır'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan Metzamor Nükleer Santrali yöre halkını tedirgin ediyor. Santralde elektrik üretim amaçlı WWER-440/230 tipi, her birinin gücü 408 MW olan Armenia-I ve Armenai-II olmak üzere 2 ünite nükleer reaktörü bulunuyor. WWER-440/230 tipi santraller 1950'li yıllarda tasarlandı. Güvenlik açısından RBMK (Çernobil tipi) santrallerden sonra dünyanın en problemli reaktörleri olarak biliniyor Iğdırlılar, dünyanın en eski teknolojisiyle inşa edilen Metzamor'un, bölgeye ölüm kusmaya başlamasından korktuklarını söyleyerek, çok geç olmadan ve göz göre göre gelen bu tehlikeye kayıtsız kalınmadan önlem alınmasını istediler. "Herkes bu vebalin altında kalır" diyen Iğdırlılar, santralden insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden birçok radyoaktif maddenin sızma olasılığının büyük olmasından korktuklarını da ifade ettiler.
Iğdırlılar'ın bu korku ve endişeleri karşısında yetkililerin biran önce önlem alması gerekiyor.  Bölgede ayağı olmayan ve çift başlı buzağıların dünyaya gelmesi ve buna benzer anormal doğumlar halk arasındaki tedirginliği artırdı.
 

Mar`11
27
İLK BAHAR IN GELİŞİ İLE KARAKOYUNLU İLÇESİNE FİDAN DİKİMİ YAPILDI
Haberler

Yorumlar(0)

                             Karakoyunlu İlçesi Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Karakoyunlu Belediye başkanı Ziyatali Deliktaş, Karakol Amiri, Jandarma Komutanı ve kurum müdürleri ile fidan dikimi yaptı.
                             Kaymakam Esengül Korkmaz Çiçekli, İlk fidan dikimini gerçekleştirdi. Çiçekli, Karakoyunlu Belediyesi ve Özel İdarenin katkılarıyla Karakoyunlu ilçesini yeşil alana çevirmek için buradayız. Bu alanı yeşşillendirerek çevreye güzellik katacağına inanıyorum. Vatandaşımız bu ağaçların altında dinlenecek. İleriki yıllarda bu alana parka dönüştürmeyi ve yürüyüş parkuru yapmayı planlıyoruz. “dedi.
                            Karakoyunlu Belediye başkanı Ziyatali Deliktaş, Bu alan hazineye ait alandı. Bu alan özel idareden tahsis ettik. Karakoyunlu ilçesinin yeşil alanını artırmayı düşünüyoruz. Bu yeşilliğe en büyük katkıyı Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla hibe ettiğimiz, Çam Fidan, İğde, Akasya, Karağaç gibi 2000’e yakın fidan aldık. Bu fidanları bu alana ve Karakoyunlu ilçesinin park ve bahçelerine dikmeyi düşünüyoruz. Bakanımıza bu desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.”dedi.

Mar`11
23
NEVRUZ BAYRAMI İSTANBUL’DA KUTLANDI
Haberler

Yorumlar(0)

NEVRUZ BAYRAMI İSTANBUL’DA KUTLANDI
21 Mart Nevruz Bayramı İstanbul’da kutlandı. Kars Iğdır ve Ardahan’lılılar Nevruz Bayramı nedeniyle Kadıköy Halit Ağa’daki özlem İşhanı lokalinde bir araya geldiler. Çeşitli sanatçıların sahne aldığı kutlama da, herkes gönlünce eğlendi.
Azerbaycan’dan program için gelen sanatçılar, özgün Azeri Müziğinden örnekler sunarak dinleyenleri büyülediler. Türkiye-Azerbaycan Dostluk Ve Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen geceye muğam hayranlarının ilgi göstermesi dikkati çekti.
Türkiye-Azerbaycan Dostluk Ve Dayanışma Platformu başkanı Sefer Karakoyunlu yaptığı konuşmada, Azerbaycan Kültürü’nün yaşatılması adına yaptıkları girişime destek verem tüm hemşerilerimize teşekkür ederek: “Azerbaycan Kültürü, Türk Kültürü içinde apayrı bir yere mensuptur. Bu kültür de güzellik, dostluk, vatanseverlik, nezaket ve kimseyi kırmadan uyarma vardır. Nevruz Bayramı ise Azerbaycan Kültürü’nün en değerli hazinesidir. Geçmişini merak edenler Azerbaycan’daki Nevruz kutlamalarına baksınlar. Eminim ki hem nereden geldiklerini öğrenecekler, hem de nereye gidecekleri hakkında bir fikir sahibi olacaklardır. Tüm Türk Halkının Nevruz Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.
Yumurta tokuşturma ve bayramlaşma arasından sonra müzik ziyafetine devam edildi. Geceye aşağıda isimleri bulunan Azerbaycanlı ve yerel sanatçılar katıldılar.


Terane Abbaszade
Erman Aliyev
Tuna Güvenç
Zeki Sümertaş
Cumhur Turan
Yakup Gençler
ve Iğdır’ın sanatçı Azercan

Haber:Metin Yıldırım
İstanbul


Mar`11
22
Karakoyunlu Belediye Başkanı Rehabilitasyon Merkezi ve Çocuk Yuvasının Nevruz Bayramı Kutlandı
Haberler

Yorumlar(0)

 

Karakoyunlu Belediye Başkanı Rehabilitasyon Merkezi  ve Çocuk Yuvasının Nevruz Bayramı Kutlandı

Karakoyunlu Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş, Iğdır Rehabilitasyon Merkezinde bulunan hastaları ve Hacı Ali Parim Çocuk Yuvası'nı ziyaret ederek çocukların Nevruz Bayramlarını kutlayarak yumurta tokuşturdu.

Ziyarette çocuklarla yakından ilgilenen Başkan Deliktaş, Nevruz bayramımızı yuvadaki çocuklarımızla ve Rehabilitasyon merkezinde bulunan çocuklarımızla kutlamak istedik.
Daha önceden planladıkları bir program ile çocukların yanında olmak istediklerini ifade eden Deliktaş, Özellikle yuvada kalan çocuklara ayrı bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Yuvada kalan çocukları yalnız bırakmamak için her şeyi yapmak gerektiğini de sözlerine ekleyen Deliktaş, Çocukları yetiştiren öğretmenlere ve bakıcılarına da teşekkür ederek, fırsat bulduklarında çocukların yanlarında olacaklarını belirterek yumurta ve yerli malı dağıttı.


Mar`11
22
IĞDIRDA NEVRUZLA İLGİLİ İNANÇ VE ADETLER
Haberler

Yorumlar(0)

IĞDIRDA NEVRUZLA İLGİLİ İNANÇ VE ADETLER

Nevruza hazırlık genel temizlikle başlar. Evlerin etrafı temizlenir, içi ve dışı badanalanır, halılar ve kilimler yıkanır. Aile üyelerine yeni elbise, alınır. Akrabalara hediye alınır. Bayrama birkaç gün kala tatlıların yapımına başlanır. Nevruz ateşi için gerekli ot, çalı ve odun hazırlanır.

 

NEVRUZDA  ATEŞ  KÜLTÜ

    Geniş Türk coğrafyasında kutlanan Nevruz törenlerinin hepsinde ateşle ilgili pratikler bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı büyük ateşler yakarak üzerinden atlama ve bu sırada “Ağırlığım, uğurluğum sende kalsın”, “kırmızılığın bana, sarılığım sana” gibi büyüsel duaların edilmesidir.     -Iğdır ve çevresinde İnanışa göre nevruz ateşinden atlayanlar hastalıklardan arınır ve yıl boyunca hastalanmaz. Nevruz törenlerinde ateşin kullanılması, onun temizleyici, arındırıcı, hastalıkları, kötülükleri ve büyüyü yok edici özelliğinden kaynaklanmaktadır.

 

NEVRUZDA SU KÜLTÜ   --  SU SERPME:

      Iğdır’da su serpme geleneği asırlardan beri devam etmektedir,  Nevruzda yoldan geçenler üzerine dam ve duvar üstlerinden kovayla sular dökülür bu gelenek yörede tebbesüm ve sabırla karşılanır buradaki amaç yöre halkınca kan oynama vakti olarak adlandırılan dönemde gergin olan insanların negatif enerjilerini boşaltması ve meydana gelecek bazı olayların önceden yumuşatılarak önlenmesidir. Ayrıca Iğdır yöresinde Nevruz günü gençler dilek dileyip soğuk suya girerler. En az üç kez bütün vücudu suya daldırırlar. Böylece kısmetlerinin açılacağına, dileklerinin gerçekleşeceğine bela ve kötülüklerden arınılacağına inanılır.          

  Sabah erkenden tüm su kaplarındaki suları yenileme, taze su içme ve ev hayvanlarına içirme, eski eşyaları suya atma, birbirinin üzerine su serpme ve su falına bakma şeklinde su ile ilgili pratikler uygulanır. Su kültü, eski Türk inanç sisteminde önemli bir yere sahiptir ve tüm pınarların, dere, ırmak, göl ve denizlerin kendi iyi ruhlarının olduğuna inanılmaktadır. Suyun şifa verici, arındırıcı gücüne inanç, Türk mit, efsane ve destanlarına da yansımıştır. Nevruz sabahı akarsularda yıkanıldığı takdirde kuvvet ve sağlık kazanılacağına inanılır.

           Bahar yorgunluğu Neden Olur?

Uzmanlar özellikle bahar ayında havada artan elektrik yükü ile birlikte bahar sendromu riskini yükselttiğini vurguluyor.
     Hava ve mevsim değişikliği insan biyoritmini olumsuz etkiler. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınıyor. İşte bu taşıma dengesi bozuklukları, bahar aylarında sıkça karşımıza çıkıyor. İnsanlarda yorgunluk belirtilerine ve hatta, ruhsal sıkıntılara  ve depresyona yol açıyor.  Bahar ayının ve güneşin getirdiği rehavet duygusuna, stres ve gerginlik de insanları olumsuz yönde etkiler.
Yaz depresyonu baharda başlar. Tipik depresyon belirtileri gösterir. Iğdır’ da yöre halkı bu durumu Kan oynama vakti olarak adlandırıyor,

 

ÖLÜLER BAYRAMI

Nevruz kutlamalarında önemli bir yeri olan bu gelenek, eski Türklerdeki yuğ törenlerinin izlerini taşımaktadır ve bunların devamı niteliğindedir.        -Başta Iğdır olmak üzere Anadolu’nun bir çok yerinde ve orta Asyada  hâlâ nevruzda yapılan bu gelenek, ölmüşlerin mezarını ziyaret etmek, mezar üzerine şeker ve tatlı bırakmak, dualar okumak,  mezarların etrafını temizlemek, gibi etkinliklerle devam etmektedir.

  Burada eski Türk inanç sisteminin atalar kültü kendini göstermektedir.

Iğdır’da Yöre halkı bayram kutlamalarına girmeden önce mezarlıklara topluca giderek önce ölüler yad ederler, mezarlıklarda genel çevre temizliği yapılır,  çiçekler ekilir,  tozlanan mezar taşları yıkanır, dualar edilir, ve evlerde hazırlanan yiyecekler mezarlıkta halka dağıtılır,       Buradaki amaç yakın zaman ve geçmişte aralarından ayrılan yakınlarının da yad edilmesi ve burada da bir bayram havasının estirilmesi düşüncesi vardır.

 

KIR GEZİLERİ:

Iğdır’da nevruz sonrası Toplu şekilde kırlara çıkılarak piknik ve eğlenceler düzenlenir, ayrıca tarlaların kiminle ve neler ekileceğine karar verilir,

 

Kısmet Açma ve Şans İsteğine Yönelik İnanç ve Âdetler

IĞNE OYNATMA FAL AÇMA:

- Iğdır’ da genç kızlar bir evde toplanırlar. Hiç konuşmadan bir çeşmeye giderek su getirirler. Suyu derince bir leğenin içine dökerler. İki iğnenin ucuna iplik ve pamuk sarıp her birini leğenin bir tarafından suya bırakırlar. İki sevgiliyi temsil eden iğneler birbirine yaklaşırsa sevgililerin kavuşacağına uzaklaşırsa kavuşamayacağına inanılır.

 

    

 

NEVRUZ EĞLENCELERİ

Nevruz kutlamalarında çeşitli yarışlar, gösteriler, yumurta tokuşturma, seyirlik oyunlar ve müzik yer almaktadır.

 

YARDIMLAŞMA GELENEĞİ

Nevruz kutlamalarının en önemli özelliği yardımlaşma, sevgi ve şefkat bayramı olmasıdır. Bayramdan önce fakir, hasta ve zor durumda olan kişilere para, giyecek yardımı yapılır ve bayram günü yapılan bayram aşından pay verilir. Yardımlar sırasında insanları kırmamaya dikkat edilir.

 

ığdır AKUD ekibi adına ATABEY OLUZ 


Toplam 256 Blog, 52 Sayfada Gösterilmektedir.
«« « 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 » »»

 
Cankat.Net